#ambsthalveverjaring #beschermingconsument #exclusievebevoegdheidvrederechter #onbetaaldezorgverstrekkers #onbetaaldeonderwijsinstellingen
Vanaf 1 oktober 2024 kan de vrederechter ambtshalve de verjaring van de schuld aankaarten als een consument aan een onderneming moet betalen. Voorheen moest de consument daar zelf aan denken en als deze geen advocaat onder de arm nam zou hij niet eens weten dat hij niet meer moet betalen. De rechter kan nu zélf de consument daarop wijzen en hem dus een handje helpen.
Stel bijvoorbeeld een factuur van een ziekenhuis dat weliswaar een aanmaningsbrief stuurt maar pas na 2 jaar effectief de wanbetaler dagvaardt. De rechter zal dan het ziekenhuis terugfluiten.
Allemaal goed en wel maar het probleem is enerzijds dat dit ziekenhuis er nu wel voor kan kiezen om ineens te dagvaarden in plaats van het lange minnelijke invorderingstraject te volgen en dit wel om elk risico van verjaring te vermijden.
Bovendien is anderzijds dat minnelijk invorderingstraject niet eenvoudig en zeker voor de consument nog ingewikkelder dan vroeger. Is de consument er dan wel mee gebaat?
Een andere verandering die eveneens vanaf 1 oktober 2024 in voege zal treden is dat de vrederechter nu ook exclusief bevoegd is om zich uit te spreken over de onbetaalde facturen van onderwijsinstellingen zoals scholen en universiteiten en ook de facturen van de zorgverstrekkers zoals de dokter, ambulancier, ziekenhuis, kinesitherapeut, thuisverpleegster en noem maar op!