Hoe kan ik een onbetaalde factuur laten invorderen in het buitenland

Het innen van onbetaalde facturen bij buitenlandse klanten kan best wel een uitdaging zijn. Helaas zijn de bestaande instrumenten nog steeds tijd en geld rovend terwijl men aangewezen is op instanties van wie men de werking niet of nauwelijks kent.
Als je te maken hebt met onbetaalde facturen binnen de EU, is het Europees Betalingsbevel een handige optie. Dit is een relatief eenvoudige juridische procedure die speciaal is ontworpen voor grensoverschrijdende geschillen over niet-betwiste schulden. U dient een aanvraag in bij de bevoegde rechtbank in België. Vervolgens stuurt de rechtbank het betalingsbevel naar de schuldenaar in het andere EU-land of het wordt betekend door een gerechtsdeurwaarder. Als de schuldenaar binnen 30 dagen niet reageert, wordt het bevel uitvoerbaar en kunt u het laten afdwingen door een gerechtsdeurwaarder in het land van de schuldenaar. Staat de factuur ter discussie kan de schuldenaar verweer indienen. Soms doet de schuldenaar dat helaas louter om dilatoire redenen en om de schuldeiser nog meer op kosten te jagen.
Voor landen buiten de EU is het Europees Betalingsbevel niet van toepassing. In deze gevallen moet je andere stappen ondernemen zoals het inschakelen van een lokale advocaat. Zij zijn goed bekend met de wetgeving en procedures in het land van de schuldenaar en dus ook voor facturen binnen de EU is dit misschien wel een optie.
Sommige landen hebben overeenkomsten met België die het innen van schulden vergemakkelijken.
Om toekomstige problemen te voorkomen, kun je het best duidelijke contracten opstellen en ervoor zorgen dat de betalingsvoorwaarden en sancties bij wanbetaling helder zijn vastgelegd alsook de kredietwaardigheid controleren. Kijk dus naar de financiële situatie van je klant voordat je een samenwerking aangaat. Vraag desnoods om voorschotten. Dit kan helpen om het risico op wanbetaling te verkleinen.