#JustJudgment
Komt eindelijk de zon op? Na ettelijke pogingen zal er misschien dan toch een centrale database komen met alle vonnissen. Dit centraal register zal langs de ene kant het mogelijk maken voor het publiek om kennis te krijgen van vonnissen (1) en langs de andere kant het enige instrument zijn om de uitgifte van dat vonnis te bekomen (tenzij het gaat om een beslissing 'op de minuut').
Eén van de grote mogelijke knelpunten, buiten het massa aan werk om alle bestaande en nieuwe vonnissen te uploaden, zal zijn om alles technisch klaar te krijgen tegen de inwerkingtreding. De wet voorziet evenwel dat bij technische problemen de papieren versies blijven bestaan. Eén en ander zal niet op tijd klaar zijn en dus kan dit beschouwd worden als een 'technisch probleem' en wordt de uitwerking nog niet iets voor morgen en zeer waarschijnlijk ook niet voor 16.10 as.
De vonnissen worden voor altijd bewaard terwijl dit voorheen 'slechts' dertig jaar was. Vraag zal zijn of dit wel conform de GDPR is. Het publiek zal weliswaar geen kennis krijgen van de gegevens van de partijen, d.i de zogenaamde pseudonimisering.
(1) Openbaarheid van vonnissen en arresten (Grondwet art. 149)
'Elk vonnis is met redenen omkleed. Het wordt in openbare terechtzitting uitgesproken.' Dat stelt artikel 149 van de Grondwet vandaag.
De moderne communicatietechnologie evolueert zo snel, dat het publiek maken van vonnissen en arresten nu ook op andere en betere manieren kan worden bereikt. Om te vermijden dat artikel 149 van de Grondwet altijd opnieuw moet worden herzien, wordt enkel nog het principe van de openbaarheid in de Grondwet verankerd. De wetgever krijgt dan de vrijheid om de modaliteiten te bepalen.
Het nieuwe artikel 149 luidt: 'Elk vonnis is met redenen omkleed. Het wordt openbaar bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet. In strafzaken wordt het beschikkend gedeelte uitgesproken in openbare terechtzitting.'
De plenumvergadering nam deze herziening van de Grondwet aan op 29 maart 2019.