#gemeengemaaktbeslag #nieuweverkoopdag #opzoekeneigenbeslagberichten #minnelijkeschuldbemiddeling
Vanaf 1 oktober 2024 zal de gerechtsdeurwaarder verplicht zijn om een (sedert 01.10.2024) uittreksel van een eerder gelegd beslag op te vragen bij zijn collega of uittreksel van een eigen beslag te maken en dat beslag te gebruiken voor de verdere uitvoering in zijn dossier. Hij betekent dus eigenlijk een nieuwe verkoopdag op basis van het beslag van een andere gerechtsdeurwaarder. Hij kan wel nog steeds toch nog een 'gewoon' roerend beslag leggen maar dan moet hij wel motiveren waarom hij dat doet. Bijvoorbeeld werden er niet voldoende goederen in beslag genomen maar vooral denken we ook aan het feit dat de schuldenaar een aantal nieuwe goederen heeft verkregen. In dat laatste geval zal hij het beslag van zijn collega uitbreiden met de nieuwe goederen.
Zoals we weten kan de burger nakijken via zijn 'myminfin' of en wie er zijn gegevens in het rijksregister heeft geconsulteerd. Vanaf 1 juli 2025 zal hij ook kunnennazien in het CREA welke akten er aan hem werden betekend of lastens hem werden opgesteld. Dit alles kadert in de GDPR regelgeving. Ook het centraal bestand van de beslag-en andere berichten kan geconsulteerd worden door de burger. Hij kan dit dan eventueel vragen aan eender welke gerechtsdeurwaarder. Op deze manier heeft de burger sneller een zicht op zijn eigen schulden en kan hij dus zelf actie ondernemen wanneer hij door het bos de bomen niet meer ziet. Hij kan op die manier ook beter controleren of de gerechtsdeurwaarder bijvoorbeeld een juiste toepassing heeft gemaakt van de regels van evenredige verdeling wanneer deze gelden ter verdeling onder zich houdt.
Ook vanaf 1 juli 2025 zal de gerechtsdeurwaarder die een bericht van minnelijke schuldbemiddeling tegenkomt in het centraal register ook diligent moeten zijn en uiteraard eerst best de bemiddelaar contacteren om te weten of er een oplossing mogelijk is. De gerechtsdeurwaarder moet verder verplicht de beslag-en andere berichten raadplegen niet alleen bij het betekenen van een bevel tot betalen of bij een (gemeengemaakt) beslag maar telkens als hij gelast wordt met het invorderen van een geldsom dus ook bij het betekenen van een dagvaarding en zelfs bij een buitengerechtelijk, minnelijke invordering!